Teknolojideki hızlı değişim ve gelişim insanlara bir çok ürün seçeneği sunmaktadır. Bu ürünlerin yaşamı kolaylaştırma noktasında getirdiği yararların yanı sıra, teknolojinin aşırı ve uygun olmayan kullanımı nedeniyle birtakım sorunlara yol açtığı da bilinmektedir. Bu çerçevede özellikle okul çağındaki gençlerde oldukça sık görülen sorun aşırı bilgisayar ve internet kullanımıdır. Böylesi bir bağımlılığın gençlerin sosyal ilişkilerini olumsuz etkilediği ve okul başarılarını düşürdüğü bilinmektedir.

İnternet bağımlılığına ilişkin işaretleri

  • Çocuğun çevrimiçi (online) olarak aşırı derecede zaman geçirmesi.
  • Çocuğun çevrimiçi iken gizli kapaklı davranması, ekranı küçültmeye ve yaptığı şeyi saklamaya çalışması.
  • Diğer sosyal aktivitelerde azalma.
  • Arkadaşlarla, akranlarla ve aileyle olan sosyal etkileşimde azalma.
  • Çevrimiçi tanışmış olabileceği bir ‘erkek arkadaştan’ ya da ‘kız arkadaştan’ bahsetmesi.
  • Her gün Internet’e bağlanmak, bağlı iken zamanın farkında olmamak, sorulduğunda ise inkar etmek,
  • Herkese mail adresi, ICQ numarası, sohbet odası adları vs. vermek veya dağıtmaya çalışmak,
  • İnternet dışı uğraşlara ilginin kaybolması,
  • Sosyal faaliyetlerde azalma, dostları tarafından anlaşılamama duygusu.

                Çocuk, arkadaşlarıyla ya da ailesiyle birlikte olmak ve görüşmek yerine bütün zamanını internette geçirmeyi tercih ediyorsa, Çocuğu diğer sosyal aktivitelerde bulunmaya teşvik etmek için, internet kullanımını belli sürelere indirmek faydalı olur. İnternet’e giriş ve çıkış saatleri için çizelge yapılarak belirlenmeli ve bu kurallara uyulmalıdır.

Arkadaşlarına ve sosyal ortamlara (sinema, tiyatro, müze, sportif faaliyetler) daha fazla zaman ayırmaları sağlanarak arkadaşları ile internet dışı yollarla iletişim kurması özendirilmelidir.

İnternette iken gençlerin genellikle hangi sitelere girdiklerini öğrenmek, eğilimleri hakkında fikir verebilir. Onlarla bilgisayar ve Internet hakkında konuşmak düşüncelerini anlamak için faydalı olabilir.

Ebeveynler, müstehcen materyaller, nefret ve şiddet içerikli siteler, alkol ve kumar gibi çocuklarının maruz kalmasını istemedikleri sitelerin engellenmesine yardımcı olan yazılımlardan satın alabilirler.

İnternet başında geçirilen uzun zaman arasında molalar vererek el, kol, parmak, boyun ve beli dinlendirmek gerektiği öğretilmeli, bu bir alışkanlık haline gelene kadar mola verilmesini hatırlatarak yardımcı olunmalıdır.

Çocukların interneti kullanma biçimlerine ilgi gösterin ve onları ilgi alanlarını yansıtan siteleri ziyaret etmeye teşvik edin. Çocukların internette rahatsız edici buldukları her şeyi size anlatmaları için teşvik ederken, onlara bunun sonucu olarak cezalandırılmayacaklarına dair güvence verin. Unutmayın ki eğer ebeveynler aşırı tepki gösterirse, çocuk suskunlaşıp daha da içine kapanabilir ya da en basitinden interneti başka bir yerde kullanmaya başlayabilir. Bu tür durumlarda çocuğun internetteki etkinliklerini gözlemek daha da zor olur. Odak noktası, açık, kararlı ve tehdit edici olmayan güvenlik mesajları olmalıdır ki bu sayede çocuk korunduğuna dair kendisini güvende hissedebilsin.

Kaynak:

  • Cengizhan. C., Öğrencilerin Bilgisayar Ve Internet Kullanımında Yeni Bir Boyut : “İnternet Bağımlılığı”, M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl : 2005, Sayı 22, Sayfa : 83-98.

  • Arısoy. Ö., İnternet Bağımlılığı ve Tedavisi, Psıkıyatrıde Güncel Yaklașımlar-CurrentApproachesInPsychıatry 2009; 1:55-67.

Yorum Eklenmedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir